Mivel foglalkozik a hajgyógyászat?

A hajgyógyászat a borgyógyászatból kivált önálló tudományág, és közel 30 éves múltra tekint vissza az orvostudomány illetve a természetgyógyászat világában. A hajgyógyászok egészségügyi és/vagy természetgyógyász végzettségű szakemberek, akiknek feladata a fejbőr ill. a haj egészséges és rendellenes folyamatainak vizsgálata, illetve kezelése. Milyen esetben forduljunk hajgyógyászhoz? Egy egyszerű teszttel meg lehet nézni, hogy hajhullásunk még normálisnak tekinthető-e: öt ujjunkkal végig fésüljük a hajat háromszor, és ha mind a három esetben három szálnál több marad az ujjunk közt, akkor hajhullásról beszélünk. A hajritkulás (allopecia) az már egy kialakult állapot, amikor hajhullást nem tapasztalunk, de hajunk mennyisége fokozatosan csökken. Ha más szokatlan, rendellenes tünetre figyelünk fel (pl. erős viszketés, túl zsíros ill. száraz haj, a fejbőr hámlásával, korpásodásával járó tünet stb.), akkor érdemes hajgyógyászhoz fordulni.

Mik lehetnek a hajhullás okai?

Ennek számtalan oka lehet, pl. bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátló szedése ill. elhagyása, antibiotikumok stb.) szedése illetve mellékhatása, helytelen táplálkozás (egyoldalú táplákozás), túlzott fogyókúra, hormonális egyensúly felbomlása, a haj szerkezetét túlzottan igénybevevő kezelések (festés, melír stb.), kemoterápiás kezelés, túlzott stressz, az immunrendszer legyengültsége, vitaminhiány, terhesség ill. szoptatás, valamint bármilyen gyulladás a szervezetben. Külső okai is lehetnek pl. gombásodás, száraz korpa, bakteriális fertőzés, zsíros korpa. Nagyon sok esetben ennél összetettebbek a tüneteket kiváltó okok, gyakran szervi megbetegedések, diszfunkciók, valamint pszichés egyensúly vesztések állnak egy-egy probléma hátterében.

Hogyan állapítjuk meg a panaszt kiváltó okokat?

Mivel igen összetett ok is meghúzódhat a tünetek mögött, ezért a pontos, megbízható diagnózis elengedhetetlen. Különböző diagnosztikai módszereket alkalmaznak a hajgyógyászatban. Egy szakértő képes szabad szemmel is bizonyos tüneteket felismerni, azonban ez nem minden esetben elegendő. Elsősorban mikrokamerát használunk, hisz ez képes a haj szerkezetét többszörös -akár háromszázszoros, vagy még nagyobb- nagyításban is megmutatni, így a kóros elváltozások (pl. a hajhagymákon, hajtüszőkön és a fejbőrön) valamint a gyulladások, gombás fertőzések is láthatóvá válnak. Egy belgyógyászati kivizsgálás fontos információkkal szolgál egy állapotfelmérés során, hasonlóképpen egy természetgyógyászati vizsgálat is komoly indokokat tárhat fel. A természetgyógyász-hajgyógyászatoknak is igen kiterjedt diagnosztikai módszerek állnak a rendelkezésükre, így képesek egy igen átfogó, a hajproblémák külső illetve belső okainak feltárására, (pl. manuális vizsgálatok, skalpdiagnosztika, bioenergetika, biorezonancia, a szervezet méreggel telítettségének vizsgálata stb.)

Hogyan segít a hajgyógyász?

A trichologus egyik legfontosabb szerepe abból áll, hogy az állapotfelmérés után meg tudja mondani, hogy mi okozza a rendellenes tüneteket. Amennyiben belső szervi problémát feltételez, akkor megfelelő szakemberhez irányítja a klienst. Nagyon sok esetben elegendő a megfelelő hajgyógyászati készítmények rendszeres alkalmazása. Ezek a termékek többnyire gyógynövény tartalmúak, a benne levő hatóanyagok pl. hajhagymákba tápanyagokat juttatnak, a fejbőr hajszálereinek keringését stimulálják stb. Igen gyakran speciális diétát vagy bizonyos vitaminok, tápanyag-kiegészítők szedését javasolhatja a szakember. A Trichocenter OR-GOLD hajgyógyászati termékek ismertetője: A hajgyógyászat, mint a bőrgyógyászatból kivált önálló tudományág, közel 30 éves múltra tekint vissza az orvostudomány és a természetgyógyászat világában. Magyarországon kifejezetten hajgyógyászati problémák diagnosztizálásával és kezelésével több mint 15 éve foglakozik a Trichocenter Kft., amely az OR-GOLD és a Trichocenter termékek kizárólagos forgalmazója. A hajgyógyászati kezelésekre szolgáló termékeket Dr. Enzo Formentini bőrgyógyász professzor fejlesztette ki saját bőrgyógyászati klinikáján, észak Olaszországban. A termékek a természetgyógyászati elveket ötvözik a legújabb bőrgyógyászati kutatási eredményekkel. A termékek bőrbarát gyógynövényi hatóanyagokat tartalmaznak és a terápiás hatáson kívül, biztosítják a fejbőr és a haj normál működéséhez szükséges tápanyagokat, aktív hatóanyag tartalommal. Terápiás jellegéből adódóan elsősorban nem szépészeti célokat szolgálnak.A cél a regeneráció, bizonyos fejbőr és hajszál szerkezeti problémák megszüntetése.